De feestdagen komen er weer aan. Eén en al gezelligheid, maar ook best wel een hele drukke periode. We willen van alles en aan de to-do lijstjes lijkt geen eind te komen. Zo moeten we bij de familie op bezoek, er moet een boom staan, het huis moet er gezellig uitzien inclusief feestelijk gedekte tafel. Er moeten cadeautjes worden gekocht, we moeten er zelf netjes uitzien en van het ene feest naar het andere. Zelfs al ben je maar een klein beetje perfectionistisch ingesteld, dan heb je in deze maand genoeg gelegenheid om jezelf tegen te komen. Wil jij dit jaar relaxed de kerstdagen door? OrganiseMe heeft een aantal tips voor je op een rij gezet!

Ah, de feestdagen.. ‘The most wonderful time of the year’

En de tijd van het jaar waarop iedereen extra plannen maakt – onder het mom ‘ja moet lukken om af te spreken want ik heb vakantie’ of ‘ik maak tijd om eindelijk de kast in de garage op te rommelen’. En dan blijkt dat ondanks je goede voornemens, je enkel van de ene feestlocatie naar de andere gehold bent en de tijd daartussen, in de zetel gelegen hebt omdat je zoveel gegeten heb. Om nog maar te zwijgen van de aanloop naar deze periode (aka decemberstress) toe, die is vaak nog stressvoller!

Dit kan anders!

Lees hier tips om jouw feestdagen en de voorbereiding ervan dit jaar iets anders aan te pakken!

Planning en organisatie

Alles valt en staat met een goede planning. Neem een moment voor jezelf en maak een overzicht van alles wat deze maand op je afkomt. Schrijf alle belangrijke data neer. Vraag je familie en vrienden zo snel mogelijk te communiceren wanneer je bij hen verwacht wordt. Noteer  alles waar je aan denkt inclusief het versieren van je kerstboom, cadeautjes kopen en inpakken, kerstkaarten versturen, recepten zoeken, inkopen doen enz.. Vergeet ook niet toe te voegen wat jij echt belangrijk vindt en welke activiteiten je zeker en vast wil inplannen (het is helemaal OK én een must om tijd in te plannen om helemaal niks te doen!).

Als je weet wat er te gebeuren staat, dan ben je al goed op weg. Als je een goed overzicht hebt, kan je ook schrappen wat je overbodig vindt. Maak daarna een checklist met specifieke taken die nodig zijn om alles te voltooien. Betrek ook je gezin in deze planning, iedereen kan zijn steentje bijdragen. Bewaak je planning goed zodat jij kan focussen op wat jij echt belangrijk vind in deze periode!

Kerstkaarten

Wie heeft geen stapel kerstkaarsten in de kast die nooit zijn verzonden?

Toegegeven een digitale kaart versturen kan sneller maar de rest vraagt toch iets meer voorbereiding. Als je overweldigd bent door tientallen kaarten uit te zenden (én te schrijven), vraag jezelf dan af, welke zijn de 10 belangrijkste en zet de rest op een laag pitje. Zorg ervoor dat je alle adressen bij de hand hebt en zorg er dan ook zeker voor dat je deze noteert – digitaal of in een adresboekje – zodat je volgend jaar niet opnieuw op zoek moet.

Of stuur gewoon een e-card naar iedereen op je lijst. Bonus: het is milieuvriendelijk!

Je kan ook je digitale kerstkaart versturen ten voordele van het goede doel. Artsen Zonder Grenzen biedt een mooie collectie kerstkaarten aan en per verkochte kerstkaart gaat € 0,20 naar Artsen Zonder Grenzen!

Ben je op zoek naar unieke (zakelijke) kerstkaart? Neem dan zeker een vast een kijkje op de website van Reejeel!

Decoratie

Het jaarlijkse gevecht met de kerstlichtjes… sounds familiar?  Gelukkig heb ik mijn kerstdecoratie goed opgeborgen vorig jaar en 1 van deze technieken gebruikt: kerstlichtjes opbergen.

In deze Pinterest-wereld waarin we leven, is er een enorme druk om een ​​perfecte Kerstmis te creëren. We worden aangespoord om een ​​DIY-kerstdecor, zorgvuldig handgemaakte geschenken en zelfgemaakte lekkernijen te maken. Er wordt ons verteld dat geschenken niet alleen moeten worden ingepakt; ze zouden ook moeten coördineren met onze huisinrichting.

Je kerstboom hoeft niet aan de laatste trends te voldoen! Hang in je boom wat je leuk vindt. Natuurlijk, wil je dat je huis en tafel er geweldig uitziet voor de feestdagen, maar val niet ten prooi aan perfectionisme. Het doel is om het huis gezellig te maken en een beetje op te spuien maar je hoeft er geen showroom van te maken. Vergeet niet dat het misschien niet perfect is of precies wat je in gedachten had maar dat is ook OK. En alles wat alles wat je neer zet met kerst, moet natuurlijk ook weer opgeruimd én opgeborgen worden.

Het Feest – Kerstmenu

Elk jaar opnieuw hoor ik dit: “ Volgend jaar houden we het simpel zodat ik meer tijd aan tafel kan doorbrengen’  dixit Mama.

Denk aan gerechten die je makkelijk kan voorbereiden of invriezen vooraf. Denk goed na over je menu; wil je echt 3 dagen in de keuken staan en zelfs tijdens het feest? Het is helemaal OK om een simpele maaltijd op tafel te zetten zodat jij deel uit kan maken van je gezelschap en geen conversaties moet opvangen vanuit de keuken. Houdt je aan recepten waar je zeker van bent en waar je goed in bent. Het is nu niet het moment om te experimenteren, vooral als je de hordes voedt.

Als je bang bent dat je uitgeput bent tegen de tijd dat iedereen is gearriveerd, wees dan niet bang om hulp te vragen. Jij kookt bijvoorbeeld de hoofdmaaltijd, maar je familie of vrienden kunnen een voorgerecht maken of een dessert meebrengen waar ze van houden. Sterker nog, gasten geven er de voorkeur aan om wat kleine taken op zich te nemen, in plaats van rond te lopen terwijl je alles zelf probeert te doen. Vraag een familielid of hij/zij het leuk vindt om gasten te begroeten aan de deur. Rekruteer tieners om jassen te nemen of om het aperitief aan te bieden. Kinderen kunnen de gasten naar de tafel leiden of hors d’oeuvres aanbieden. Betrek je gasten in het hele gebeuren. Divide and conquer!

Cadeaus

Maak een lijst met iedereen die je een cadeau wil geven en plan tijd in je agenda om de aankopen te doen. Snel lootjes trekken?Lootjestrekken , makkelijk als je niet bij elkaar om de hoek woont!

Vergeet ook niet een budget voorop te stellen. Niets zo heerlijk als alle cadeaus tijdig geleverd zijn en veilig onder de boom liggen. Vraag je familie en vrienden om een lijstje aan te maken zodat je inspiratie hebt voor hét juiste cadeau. Een handige website hiervoor is Wishlistr.

Geen fan van online winkelen? Plan een dag om te winkelen voor de eindejaarsdrukte en thuis te komen met alles wat je nodig hebt. Vraag altijd om een cadeauverpakking – dit bespaart je opnieuw tijd!

Overweeg te geven met ‘ervaringen’ en niet met dingen.  Probeer te onthouden dat cadeaus niet representeren wat je voor iemand voelt. Ga niet over je budget. Met Kerstmis is het zo gemakkelijk om te verspillen. Het is een goed idee om vast te houden aan wat je je kan veroorloven.

We hebben niet meer spullen nodig, wat de meesten van ons nodig hebben, is meer tijd met elkaar doorbrengen.

Maar vooral – Geniet van wat er is!

Vergeet niet waar alles om draait en focus op wat echt belangrijk is voor jou.

 • Laat het perfectionisme varen
  • Goed is goed genoeg!
 • Houdt vast aan dagelijkse rituelen
  • Plan je sport-moment of je me-time in rond je andere activiteiten en wijk er niet vanaf.
 • Ken je grenzen en durf nee te zeggen
  • Je hoeft echt niet elk feestje bij te wonen en je hoeft zeker niet alles alleen te doen
 • Laat stress niet opbottelen
  • Creëer tussen alle drukte af en toe een momentje voor jezelf.

Hou het vooral simpel en focus op waar deze periode echt om draait voor jou. Geniet!